Strona główna

Home »

Ekologiczne kosmetyki z Grecji rodem

Ekologiczne kosmetyki z Grecji rodem

Tak więc, dzięki długofalowym badaniom nad jakością, trwałością i działaniem produktów na skórę możemy dzisiaj Państwu zaoferować Greckie Eco-Biologiczne Kosmetyki BioPlasis (Greek Eco-Biological Cosmetics BioPlasis), certyfikowane przez Oficjalny Instytut Upraw Biologicznych we Włoszech (Official Institute for Biological Agriculture of Italy) AIAB-ICEA.
Idea powstania naszych produktów pochodzi z dawnych "babcinych recept i zapisków". To właśnie nasze Babcie zwykły dbać o skórę , pielęgnując ją własnoręcznie wykonanymi miksturami, używając jedynie naturalnych składników dostarczanych przez Matkę Naturę.

Składniki?
kosmetykiSkładniki Eco-Biologicznych kosmetyków BioPlasis są pozyskiwane bezpośrednio z podstawowych surowców żywnościowych, pochodzących z certyfikowanych organicznych upraw, wolnych od: chemicznych nawozów, środków owadobójczych, herbicydów, ani żadnych innych środków ochrony roślin, pestycydów, hormonów, genetycznej modyfikacji.
Wszystkie użyte surowce zostały dobrane w takiej kolejności, aby zachować naturalne właściwości i biologiczną równowagę. Trwałość produktów bazuje na synergii składników i ich interakcji, dzięki temu unika się strat i odpadów surowców. Opakowania produktów są w 100% przetwarzalne. Przestrzegamy wszystkich reguł higieny oraz używamy takich materiałów, które są jednocześnie bezpieczne dla skóry i środowiska.
Eco-Biologiczne Kosmetyki BioPlasis nie zawierają:
* składników genetycznie modyfikowanych,
* wazeliny, parafiny oraz jej pochodnych,
* SLS, SLES i dioksyn,
* Isothiazolinone'u (środek konserwujący),
* sztucznych barwników i substancji zapachowych,
* ani innych materiałów, które mogą być toksyczne dla skóry, ludzkiego organizmu oraz środowiska.

Aktywne składniki, które zostały użyte w naszych Eco-Bio kosmetykach BioPlasis to: przede wszystkim olej mastyksowy z Chios, znany ze swych nadzwyczajnych właściwości leczniczych i antybakteryjnych, najsłynniejsza grecka oliwa z oliwek, znana już od starożytnych czasów jako "źródło życia", olej sezamowy, olej z kiełków pszenicy, olej sojowy, silne antyoksydanty, soki z owoców, zboża, zioła i aloes.
Wszystkie składniki użyte do produkcji Eco-Biologicznych kosmetyków BioPlasis zostały dokładnie przetestowane, aby dane produkty były:
* idealnie zharmonizowane ze sobą,
* łatwo absorbowane przez skórę,
* dostatecznie nawilżające i antyoksydacyjne,
* bogate w składniki odżywcze, uelastyczniające i przeciwstarzeniowe (anti-aging)

Certyfikaty?
Eco-Biologiczne Kosmetyki BioPlasis są dermatologicznie testowane i zatwierdzone przez University of Ferrara we Włoszech. Posiadają certyfikat Oficjalnego Instytutu Upraw Biologicznych we Włoszech (Official Institute for Biological Agriculture of Italy) AIAB-ICEA.

Wszystko o..MASTYKSIE
kosmetykiMastyks..pierwsze skojarzenie, to?hmm? substancja nie kojarząca się z kosmetyką, np. składnik werniksów malarskich. Jakie zastosowanie może mieć żywica mastyksowa w kosmetyce? Poznajmy najpierw czym jest mastyks. Poszukajmy na początku informacji w polskich źródłach?
Mastyks ( zwany "Łzy Chios", wypływająca żywica posiada kształt kropli i z tego względu nadano jej takie określenie) to miękka żywica naturalna o barwie od żółtej do zielonej, balsamicznym zapachu, gorzkim smaku, pozyskiwana z balsamu, wyciekającego z drzewa Pistacia lentiscus, rosnącego na greckiej wyspie Chios, w Afganistanie, Beludżystanie, zachodniej i północnej Afryce, a także w Meksyku. Najlepszy pochodzi z wyspy Chios, zwany lewantyńskim o jasnożółtej barwie. Stosowany przede wszystkim do sporządzania werniksu do utrwalania malowideł, nasycania podobrazi drewnianych oraz sklejania płócien. Zawiera 42% kwasów mastycynowych, około 50% żywicy beta, 2% olejków lotnych i około 5% innych składników. Rozpuszcza się zupełnie w alkoholach amylowym i butylowym. W olejkach rozpuszcza się na gorąco. Prawdziwy, niezafałszowany mastyks mięknie w ustach, stąd nazwany "żywicą do żucia".

Niewiele informacji prawda? Nie ma dokładnych rzetelnych informacji, historii i..ani słówka o właściwościach oraz zastosowaniu mastyksu w m.in. kosmetyce! Dowiedzmy się zatem, czym tak naprawdę są Łzy Chios oraz jakie posiadają działanie i właściwości..nie tylko jako składnik szlachetnych werniksów.

MASTYKS (mastic)?
Jest taka specyficzna roślina, która nadaje florze Chios (wyspa na morzu egejskim) wyjątkowe znaczenie: to zdumiewające, wiecznie zielone drzewo Mastic Lentisk zwane Schinos. To drzewo rośnie jedynie na tej wyspie, stąd jego unikalność i chociaż występuje w wielu miejscach na tej wyspie jest także uprawiane w wielu wioskach południowego Chios. Ma postać małego krzewu, z rozłożystymi gałązkami, o jasno albo ciemnoszarym pniu w zależności od wieku drzewa z widocznymi nieregularnymi zgrubieniami, z których pozyskiwana jest żywica mastyksowa. Do prawidłowego rozwoju potrzebuje dobrej pogody i gleby o wyjątkowej, przewiewnej strukturze, która nie zatrzymuje zbyt dużo wilgoci, takiej jak ta, występująca na wyspie: powstała ze skał kredowych. Średnia wysokość drzewa wynosi od 6-10 stóp, a produkcję cennej żywicy rozpoczyna w wieku 5-6 lat. Aktualnie nazwa mastic jest chroniona przez EEC oraz zastrzeżona przez program ochrony nazw handlowych.

Trochę historii..
Dlaczego zatem mastyks ma tak wielkie znaczenie dla osobliwości Chios? Od dawien dawna mastyks był głównym surowcem odpowiedzialnym za ekonomiczny i socjalny rozwój ludu Chian (Chian, inaczej Chios) i tak pozostało do dziś. Aktualnie prawie 5000 tys. rodzin część swoich zarobków zawdzięcza uprawie mastyksu, który eksportują głównie do krajów arabskich. W przeszłości ów surowiec był wyjątkowo związany z historią wyspy. Znaczenie mastyksu czyniło z wyspy łakomy cel wielu podbojów, dlatego też wiele wiosek budowano przede wszystkim jako fortece, dzięki czemu i mastyks i wieśniacy pozostawali bezpieczni podczas częstych barbarzyńskich najazdów, nawet w czasie okupacji tureckiej utrzymywało specjalne przywileje dzięki temu produktowi. Kiedy mastyks zyskał taką sławę? Do tej pory jest to tajemnicą? Najstarsze zapiski wiodą do czasów Heroda w V w.p.n.e. Plinos, Dioskuridis, Galinos, Theofrastos i inni także wspominają o mastyksie. Lud Starożytnej Grecji używał mastyksu..jako pierwszej gumy do żucia, a także do wybielania zębów, a w antycznym Rzymie wykonywano z drzewa mastyksowego wykałaczki, które zasłynęły aż na Bliskim Wschodzie. Jednakże, zgodnie z tradycją drzewo Schina największą sławę zyskało, kiedy w 250 r.n.e. św. Izydor został umęczony przez Rzymian. Dokładnie w tym samym czasie Chianie zajęli się na "poważnie" uprawą mastyksu, co zostało udowodnione.

Właściwości i zastosowanie
Wydawać się może, że mastyks znany był ze swych leczniczych właściwości, aromatu i zawartości olejków eterycznych od dawien dawna. Ta naturalna substancja posiada naprawdę wyjątkowe bogactwo zastosowań i właściwości. W świecie przemysłu medycznego znana jest zarówno jako medykament i guma do żucia: leczy rany, działa antybakteryjnie i antyseptycznie (przede wszystkim w jamie ustnej), wzmacnia dziąsła, zmniejsza poziom złego cholesterolu wspomaga procesy trawienne oraz wspomaga leczenie wrzodów żołądka! Poza tym Łzy Chios są używane do produkcji likieru mastyksowego i Ouzo - czyli greckiej aromatyzowanej wódki. Posiada także liczne zastosowania kulinarne: przede wszystkim jako dodatek do wypieków, a także w słodyczach: w biszkoptach, kremach mastyksowych i Mastic Sweet of the Spoon ( rodzaj dżemu bądź marmolady). Wreszcie? oczyszczony mastyks jest głównym i jakże cennym składnikiem: past do zębów, szamponów, perfum, kadzideł oraz szlachetnych werniksów malarskich.

Uprawa i przetwarzanie mastyksu dzisiaj?
W obecnych czasach uprawa i proces przetwarzania mastyksu odbywa się wciąż w tradycyjny sposób: KENDOS. Do wytworzenia dobrej jakości mastyksu potrzeba zaangażowanie wielu ludzi, czasu i ciężkiej pracy. Wieloetapowe prace rozpoczynają się w czerwcu i trwają do końca września. Dla uprawiających drzewa mastyksowe dzień zaczyna się bardzo wcześnie, jeszcze przed wschodem słońca. Udają się na pola uprawne na swoich osiołkach w malowniczej scenerii wyspy. Czas jest bardzo cenny, niemalże ścigają się ze słońcem- by ukończyć zbiory zanim wzejdzie najwyżej. Przed jakąkolwiek czynnością, powierzchnia wokół drzewa jest wygładzana i oczyszczana a pnie dokładnie oskrobywane i zaprawiane. Następnie ziemia pokrywana jest białą gliną po to, by spadające krople żywicy mastyksowej szybciej zastygły i nie pobrudziły się. Jest to szczególnie ważne na terenach, gdzie ziemia poryta jest czerwonawym pyłem. Kolejny etap to wykonanie nacięć w kształcie łuku (za pomocą małego młoteczka) o głębokości 2-4cm wzdłuż pnia. Zastygnięte krople mastyksu są zbierane za pomocą specjalnego narzędzia timitiri. Po powrocie do wioski uliczki ożywają z powodu rozpoczęcia kolejnego etapu wytwarzania mastyksu..zwanego Tahtarisma, czyli oczyszczania kryształków mastyksu mydłem i zimną wodą a następnie suszenia. Ostatecznie mastyks zabierany jest do specjalnych laboratoriów, gdzie poddany zostaje finalnej obróbce, by móc pojawić się w sklepach i domach ciesząc wyjątkowym smakiem i zapachem oraz właściwościami leczniczymi.

Jednakże cała magia mastyksu nie pochodzi jedynie z walorów smakowych, unikalności ani pieczołowitej uprawy. Bez wątpienia jego niezwykłość zależy od zaangażowania całej społeczności. Wystarczy odwiedzić "mastyksowa wioskę" by poczuć klimat i czar historii wyspy oraz doświadczyć niezwykłego ciepła gościnności.
"Łzy Chios" i ich wszechstronne zastosowanie nie są niestety tak dobrze znane na naszym rynku kosmetycznym. Jednakże, mamy okazję przekonać się o wyjątkowości mastyksu i jego leczniczych właściwościach, dzięki wprowadzeniu greckiej marki BioPlasis Mastic do naszego sklepu! Poznaj unikalne działanie oleju mastyksowego na własnej skórze!

2009-06-15

Biolander Natura Kosmetyki Naturalne i Bio

zdjęcia: BioPlasis Mastic

Artykuł pochodzi z: Ekologiczne kosmetyki z Grecji rodem

Wybrane artykuły

koszule

Kobieca i elegancka latem

Słońce, złocisty piasek, palmy i egzotyczne krajobrazy. Tak wyobrażamy sobie nadchodzące wakacje. Podczas letnich miesięcy urlop może trwać niestety tylko około dwóch tygodni. Pozostałe dni to praca, spotkania biznesowe i uroczystości, na których najczęściej obowiązuje styl oficjalny.

pościel

Wełniany sposób na bezsenność

Sen stanowi prawie jedną trzecią ludzkiego życia. Jest dla człowieka okresem wypoczynku, pozwala odzyskać siły. Podczas snu organizm regeneruje się, spada temperatura ciała, wolniej przebiega metabolizm. Niestety ponad jedna trzecia populacji świata cierpi na bezsenność.

żele pod prysznic

Żel do kąpieli dla skóry atopowej

Żel do kąpieli i pod prysznic A-Derma przeznaczony jest do mycia twarzy i ciała. Stworzony został tak, by pielęgnował i chronił skórę bardzo suchą oraz atopową.

bielizna ślubna

Bielizna ślubna i dodatki na szczęście

Ślub to najcudowniejsza chwila w życiu każdej kobiety. By uświetnić ten moment znany polski producent bielizny- firma DONNA rozpoczyna wielką kampanię zatytułowaną "DONNA życzy szczęścia na całe życie".

Menu

Reklama

 

Copyright © 2009 psk.krakow.pl

Wiadomości mające wpływ na Twoje życie.

Atom | RSS